2016. március 13., vasárnap

Argentína, 2. nap, Buenos Aires

La Boca és Puerto Madero. Ünnepi megemlékezés a Hungáriában.

La Boca


 Reggeli után Magdival rögtön Buenos Aires egyik legfelkapottabb városnegyedébe, a Bocába tartottunk. A színes, általában sárga-kékben pompázó házak, az egyszerű bádoglemezből, hullámpalából tákolt épületek világhírnévre tettek szert, a turisták egyik kedvelt célpontja, egyben a tangó hazája. A vendéglők, kávézók teraszán ülve tangótáncosok műsorát élvezhetjük, vagy az utcán járva fényképezkedhetünk egy csinos táncosnővel, avagy Maradona alteregójával, újabban pedig Ferenc pápa stilizált szobrával is pózolhatunk némi pesoért cserébe. A Caminito, ahogyan ezt a néhány rövidke sétáló utcát nevezik, színes üzletek sorával várja a látogatókat, ahol a legnépszerűbb portékék a híres futball csapat, a Boca Juniors szerelései. Ma éppen Carlos (Carlitos) Tevez az ünnepelt sztár, "a fiú a faluból", ahogyan ők mondják. És persze találunk különböző kézműves- és ötvöstárgyakat, valamint jópofa mate készleteket tökből és fából faragva. 

Puerto Madero


 Bocából az új, modern városnegyedbe utaztunk. Megálltunk a Rió La Plata mellett, ahol a folyó jobb oldala gyakorlatilag egy vízi rezervátum, amely különleges állat- és növényfajok lakhelye. A csatornát övező sétányon ezer és ezer ember sétál minden nap, ahol minden 50 méteren találunk egy kis bódét, melyeknél szendvicseket és jégkrémeket lehet vásárolni. Az Avenida de los Italianos túloldalán, ma már a modern felhőkarcoló irodaházak árnyékában lábánál áll a Kálnay András (Andrés Kalnay) magyar építész által tervezett eklektikus épület, mely eredetileg a Müncheni Sörgyárnak volt az otthona, ma a Buenos Aires-i Múzeumok Központja. 

 Puerto Madero Buenos Aires új negyede. Folyton növekvő területe miatt egyre kevesebb zöld felület marad érintetlen, hihetetlen módon épül ki a város, állandóak a nagy volumenű építkezések. A felhőkbe törő irodaházak impozánsak, ilyen mennyiségben még egyáltalán nem nyomasztóak, különleges atmoszférát kölcsönöznek a városnak. 
Itt található egy vitorláshajó, amely szabadtéri múzeumként üzemel a Darsena Sur csatornán. A partszakaszon bevakolatlan vámházak sokaságát látni, melyek ma már nem látják el eredeti funkciójukat, ma éttermek, kávézók, üzletek működnek bennük. Puerto Madero szimbóluma a Puente de la Mujer, azaz az Asszony hídja, melyet egy tengelyen el lehet forgatni, ha a hajók számára szabaddá akarják tenni a közlekedést.

Ünnepi megemlékezés a Hungáriában


 Miután a fél várost bejártuk Magdival, elindultunk a március 15-i ünnepség helyszínére, a Hungária Klubba, ahol már javában folyt a készülődés. Este háromnegyed 7-re megteltek a széksorok. Zaha Alexandra, a megemlékezés szervezője üdvözölte a jelenlévőket, majd Barcsi Gyula olvasta fel Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi üzenetét. Nagy-Gery Klára elsőbeosztott nagyon szép üdvözlő beszéde után lehetőségem nyílt nekem is köszönteni az egybegyűlteket és megtartani fényképes prezentációmat az 1848-49-es szabadságharc helyszíneiről, kronológiai és geográfiai vonatkozásukban. Ezt követően Zólyomi Katival és Klárival Ady Endre A Kalota partján c. verséből szavaltunk, végezetül Kati és néptánccsoportja egy, a vershez illő kalotaszegi tánccal zárta a szép megemlékezést. Az ünnepség után, illően, elfogyasztottunk egy jó magyaros vacsorát a Hungária éttermében.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése